Pasar al contenido principal

Respecte i comunicació en la parella


Eines per millorar la comunicació i l'afrontament dels conflictes

Quan la relació de parella entra en una fase de crisi, la comunicació és torna negativa i inútil i els conflictes enlloc de solucionar-se es multipliquen i s’agreugen. Qualsevol problema, per absurd que sigui, es converteix en un guerra descarada on ambdós membres de la parella es posicionen com a enemics i disposats a utilitzar els mitjans més dolorosos. No es pot arribar a cap acord perquè no hi ha predisposició per escoltar, entendre i posar-se al lloc de l’altre; només existeix la postura de defensa i atac. Fins i tot quan tots dos estan d’acord (evident per un observador extern) també discuteixen: això ocorre perquè es parteix de la creença que ja no tenim res en comú amb l’altre i per tant la percepció de la realitat està esbiaixada per aquesta creença: faci el que faci sempre serà per fastiguejar a l’altre. Partint d’aquesta base, qualsevol afrontament deriva en retrets, culpabilitat i desqualificatius. Els membres de la parella deixen d’escoltar al seu còmplice i interpreten les paraules de l’altre com un atac i una molèstia. La relació es percep cada vegada més insuportable i es genera l’espiral destructiva o cercle viciós que, sinó s’atura, desembocarà en la ruptura de la parella. 
    Què podem fer per revertir aquesta dinàmica negativa?
-   Despertar l’amor que ha quedat tapat per la mala comunicació: recordar allò que uneix la parella, els ciments que es van construir amb esforç, il•lusió i desig, la vida en comú i els projectes arrancats amb amor. 
- Posar en pràctica la tècnica del “Com si” o l’art de “crear del no res”: comportar-se com si una cosa fos vertadera ens indueix a considerar-la com a tal. Així que ens hem de comportar com quan estàvem enamorats, com si fossin els primers mesos de la relació. Quines coses podem fer?
1.    Donar-li un petó sempre a l’arribar, al marxar, alhora d’anar a dormir i quan ens despertem. 
2.    Dir-li t’estimo almenys una vegada al dia.
3.    Fer-li compliments almenys un cop al dia. 
4.    Escoltar amb atenció i atendre les demandes de la nostra parella.
5.    Fer-li una sorpresa o alguna cosa que li agradi un cop per setmana.
6.    Tenir-lo en compte per les decisions que afecten a la família i consensuar les solucions.
7.    Deixar-li una nota amorosa al mirall del bany.
8.    Preparar-li l’esmorzar un diumenge al matí.
9.    Animar  en els projectes personals i donar el suport necessari.
10.    Reforçar les coses que fa bé.
11.    Tenir temps d’oci per gaudir amb parella.
12.    Deixar un espai per la individualitat de l’altre. 
Utilitzar la tècnica de “L’habitació de les baralles”: elegir una habitació de la vivenda entre els dos i destinar-la per tenir les discussions. Cada vegada que un conflicte s’inicii, els dos membres de la parella us heu d’aturar, callar i anar cap a l’habitació elegida per tenir la discussió allà. Si la discussió comença en algun lloc fóra de casa haureu de fer el mateix, aturar-vos i esperar a arribar a casa per continuar el conflicte a l’habitació. Us recomano penjar un cartell al quarto que hi posi “L’habitació de les baralles”. Proveu aquesta tècnica i feu-ho seriosament perquè funciona molt bé per reduir la intensitat del problema, a més, el sol fet d’anar a l’habitació ja demostra que els dos esteu d’acord almenys en una cosa.